Ești în pericol de a fi înlocuit de un robot?

Crezi că ai putea fi înlocuit de un robot la locul de muncă? Potrivit unui nou sondaj internațional realizat de Monster, companie americană ce se ocupă de recrutări, majoritatea respondenților nu cred că automatizare este o amenințare imediată.

63% dintre cei care au participat cred că nu vor fi înlocuiți de mașinării automatizate, iar 12% simt că „roboții / calculatoarele sunt deja capabili să îmi facă toată treaba”. 8% cred că automatizarea unor locuri de muncă se va întâmpla probabil în următorii 5 până la 10 ani, iar 10% au răspuns că va dura mai mult de 10 de ani pentru o înlocuire non-uman.

Cu toate aceste gânduri SF în minte, ne-am gândit să îți prezentăm câteva moduri prin care poți să te faci de neînlocuit:

Consolidează-ți abilitățile de muncă în echipă

Da, e adevărat că roboții și software-urile de automatizare pot fi de mare ajutor atunci când vine vorba de simplificarea aspectelor repetitive ale muncii, ceea ce poate permite oamenilor să se concentreze asupra unei gândiri axate pe soluționarea problemelor. Dar există un singur lucru pe care roboții nu îl pot face: să construiască relații.

Cât de bine îți cunoști echipa? Când a fost ultima dată când ați mâncat împreună la prânz? Când te-ai întâlnit, în ultimul timp, cu un potențial client la un prânz unde să discutați despre afaceri? În plus față de abilitățile de relaționare, cum sunt aptitudinile tale de comunicare? Sunt toate întrebări care ar trebui să ni le punem. Ține minte: Acționează ca un om, nu ca un robot. Niciodată nu e prea târziu să începi să înveți.

Fii un expert în domeniul tău

E o mare realizare să devii un expert la compania pentru care lucrezi, dar atunci când vei începe să fi remarcat și pe plan extern, atunci îți vei consolida poziția și vei ști că nu poți fi înlocuit.

Începe prin a vorbi la diferite conferințe sau începe propriul tău blog subliniind experiența ta din domeniu. Indiferent de nivelul tău în cadrul organizației, în timp ce îți urmărești interesele externe, fă acest lucru cunoscut pe plan intern. Discută cu șeful tău și cu șeful șefului tău despre eforturile tale de a arăta importanța lucrurilor pe care le faci. Eforturile tale pot fi văzute pozitiv de către compania unde lucrezi și așa vor știi ce angajat valoros ești pentru ei. În tot timpul acesta, pe care tu îl petreci prin a-ți consolida poziția ta de angajat de neînlocuit, îți vei construi relații și vei cunoaște persoane influente din domeniul tău, un aspect pozitiv ce îți va aduce o mulțime de oportunități.

Poate vei crede că nu se va întâmpla niciodată, nu se poate ca tu să fii înlocuit de o mașinărie, dar e destul să ne uităm în jurul nostru și să observăm cât de departe a ajuns tehnologia față de acum 10 ani. Viitoarele decenii sunt esențiale și ne place sau nu, automatizare este reală și nu este atât de departe. Nu înseamnă ca trebuie să intrăm într-o stare de paranoia și să înceapă să ne fie frică că ne vom pierde locurile de muncă. Ceea ce trebuie să învățăm de aici este că trebuie să găsim un echilibru în ne face utili și relevanți în domeniul în care activăm, dar și să știm să ne vindem abilitățile și experiența noastră.

Abonează-te la newsletter

Fii mereu la curent cu noile noastre oferte de muncă și servicii dedicate.

Contactează-ne acum!

Nu ezita să ne contactezi, îți stăm la dispoziție cu detalii suplimentare sau sfaturi.

0726 - 411 - 868
Urmărește-ne pe social media

Intră în comunitatea Psihologic HR accesând rețeaua de socializare preferată: