Este necesar să ai experiență și stagii de practică?

În trecut nu mulți aveau diplome de licență și master, iar un absolvent de studii superioare își găsea în mod aproape cert un loc de muncă. În ultimii ani a crescut semnificativ numărul studenților la universități, iar după 1980, angajatorii, când decid să angajeze, își îndreaptă mai multă atenție experienței de lucru și practicilor săvârșite de către potențialul salariat. Un studiu efectuat în anul 2013 dezvăluie o concluzie îngrijorătoare – un absolvent de facultate are șanse foarte mici de a-și găsi un loc de muncă bazat doar pe diplomă și studii, însă experiența de lucru este cea care îi va garanta reușita.

Este experiența mai importantă decât educația?

Experiența de lucru este la fel de importantă ca și educația.

O parte dintre studenți cred că nu merită să-și petreacă timpul lucrând în studenție, urmărind să aibă rezultate mai bune la învățătură în schimb. Un alt studiu arată că, în cazul absolvenților unei facultăți de Inginerie, 90% dintre aceștia au fost angajați la scurt timp de la absolvire. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că studenții au participat la programe educaționale care le-au permis să alterneze studiile cu termenii unui loc de muncă. Pe de altă parte, dintre cei care nu au luat parte la acel program educațional, doar 50% au primit un post. Sondajul indică faptul că în industria respectivă, accentul se pune îndeosebi pe experiență.

Care este rolul stagiilor de practică și a experienței profesionale?

Chiar dacă la prima impresie pare că postul pe care lucrezi nu are legătură cu drumul carierei pe care l-ai ales, experiența de muncă în orice domeniu îți acordă oportunitatea de a te confrunta cu situații reale, din viața de zi cu zi, lucruri care nu se pot învăța în școală. Este vorba despre abilități de comunicare, inițiativă și managementul timpului, lucruri care nu te țintuiesc într-un anumit domeniu, ci te ajută să te descurci indiferent de situație, în orice arie profesională.

Prin completarea unui stagiu de practică sau prin acumularea de experiență profesională, vei dobândi o vedere aprofundată asupra a ceea ce presupune viața de salariat și oportunitatea de a lucra cu oameni cu situații și condiții diferite, de la care poți învăța lucruri noi care te vor ajuta pe viitor. Dacă ai șansa de a face o practică în domeniul tău de activitate, cu siguranță vei cunoaște mai mult despre acea arie și îți poți crea un plan de carieră bazat pe lucrurile învățate. S-ar putea să descoperi că industria respectivă nu e deloc ceea te așteptai să fie și să-ți dorești să schimbi ceva. Însă, în egală măsură, poți evolua profesional, iar compania îți va oferi cel puțin referințe bune, sau chiar un loc de muncă.

Angajatorii pun preț pe experiență

Fie că este vorba de un stagiu de practică plătit sau nu, implicarea în domeniul ales de tine arată angajatorilor inițiativă și motivație, precum și dedicarea pe care o ai în a-ți stabili o carieră în orice sector de activitate. Vizualizând experiența, angajatorul este conștient de nivelul de pregătire și de cunoștințele de care vei da dovadă la locul de muncă. Este foarte probabil că un angajator va ține cont de aceste atribute, iar de accea, experiența profesională poate fi singurul lucru care stă între un absolvent de studii superioare și locul de muncă la care visează.

Abonează-te la newsletter

Fii mereu la curent cu noile noastre oferte de muncă și servicii dedicate.

Contactează-ne acum!

Nu ezita să ne contactezi, îți stăm la dispoziție cu detalii suplimentare sau sfaturi.

0726 - 411 - 868
Urmărește-ne pe social media

Intră în comunitatea Psihologic HR accesând rețeaua de socializare preferată: